Friday, 27 April 2012

prinsip memasak

RERINSIP MEMASAK

TUJUAN MEMASAK

Supaya makanan itu selamat dimakan ,tahan disimpan,memudahkan pencernaan,membaiki rupa dan tekstur supaya lebih menarik dan menyelerakan,mempelbagaikan masakan,dan menambahkan perisa makanan.

PRINSIP MEMASAK MAKANAN

Penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai.Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperoleh rupa,warna,tekstur,rasa,dan kehilangan nutrien paling sedikit dalam masakan

KAEDAH MEMASAK

  1. Kaedah memasak menggunakan haba kering seperi menggoreng.
  2. Kaedah memasak menggunakan haba lembap seperti mengukus,merebus,mereneh,merendidih dan mencelur.


KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING


KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING

KESAN HABA TERHADAP MAKANAN

ALAT PENJIMAT MASA


Terdiri daripada pengisar,pengadun,ketuhar,ketuhar gelombang mikro,pengadun kopi,periuk nasi eletrik,periuk tekanan dan lain-lain.

KEGUNAAN ALAT-ALAT PENJIMAT MASA

0 comments:

Post a Comment