RERINSIP MEMASAK
TUJUAN MEMASAK
Supaya makanan itu selamat dimakan ,tahan disimpan,memudahkan pencernaan,membaiki rupa dan tekstur supaya lebih menarik dan menyelerakan,mempelbagaikan masakan,dan menambahkan perisa makanan.
PRINSIP MEMASAK MAKANAN
Penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai.Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperoleh rupa,warna,tekstur,rasa,dan kehilangan nutrien paling sedikit dalam masakan
KAEDAH MEMASAK
- Kaedah memasak menggunakan haba kering seperi menggoreng.
- Kaedah memasak menggunakan haba lembap seperti mengukus,merebus,mereneh,merendidih dan mencelur.
KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING
KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING
KESAN HABA TERHADAP MAKANAN
ALAT PENJIMAT MASA
Terdiri daripada pengisar,pengadun,ketuhar,ketuhar gelombang mikro,pengadun kopi,periuk nasi eletrik,periuk tekanan dan lain-lain.
KEGUNAAN ALAT-ALAT PENJIMAT MASA
0 comments:
Post a Comment