Saturday, 28 April 2012

Puding Trifle Cikgu Baik



Bahan-bahan

1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli kristal Nona
1 mangkuk air panas
Cara-cara

-Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
-Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
-Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis.
-Kemudian, susunkan buahan campur dengan air buah-buahan tin.
-Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
-Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
-Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
- Hiasan tambahan, letak la whipped krim dan susunkan strawberi..nyumnyum

0 comments:

Post a Comment